Kapadokya, tüm dünyada çok popüler olan bir turistik bölge. Anadolu’nun tarihi cenneti olarak bilinen bu bölge, Uzumlu, Ürgüp, Göreme, Avanos gibi şehirleri içerdiğinden dolayı yüzyıllardır popülerdir. Kapadokya, tarihi, arkeolojik, manastırlar, doğa harikaları ve yöresel tatlarla günümüz turizmi için çok kullanışlıdır.
Kapadokya’nın Tarihi
Kapadokya kıta sahanlığının tabanında kurulmuştur. Bununla birlikte, Konya ve Ankara gibi yakın şehirlerde bu tabanın daha yüksek olduğu görülür. Aslında, bu alana ilk insanlar M.Ö. Paleolitik Çağ’da yerleşmiştir. İlk ekinlerin arasında bulunan ve Kapadokya topraklarının tamamında ve civar topraklarda bulunan şeyler, binlerce yıl önceki Mısır ve Babil inanışlarından gelenler olabilir.
Kapadokya’da Hristiyanlık
Kapadokya, Hıristiyan toplumunu kuşatmak için birçok kiliseyi ve teologlarını kendine çekti. 3. yüzyılda başlayan bu hareket, dünyadaki Hıristiyanlık taşına M.Ö. 37 yılında Hristiyanlar tarafından atılan ilk taşıyı örnek almıştır.
İlk Hristiyanlar
Özellikle Cappadocian Bölgesinde ve etrafındaki bölgelerde hızla yayılan İlk Hristiyanlar, dört Tanrıça Kilisesi’nin bulunduğu bu bölgede kendileri için bir komünite kurdular. İlk Hristiyanlar, doğuştan gelen kompleks inançları arasında bir çeşit çok tanrıcılığın (henotizm) yarattığı fikirleri izledi ve papazların herhangi bir töreni yapmadan çevresel olaylara başvurmayı kabul etti.
Kapadokya’daki Kiliseler ve Manastırlar
Bölge, 3. yüzyıldan bu yana binlerce Hıristiyanların inançlarını geliştirmesine yardımcı olan kiliseler ve manastırlar içerir. Şu an itibariyle, güney bölgede, Derinkuyu ve Kayma Tüneli gibi geçitler üzerinde yükselen manastırlar, zengin stilistik ve dekoratif tasarımlara ev sahipliği yapmaktadır.
Kapadokya’nın Dünyaca Ünlü Doğa Harikası
Göreme, Kapadokya bölgesinde en ünlü lokasyonlardan biridir. Bir muhteşem kale olarak kullanılan ve bitkisel örtüsü, arka plana dev bir volkanın kütleleri eşliğinde oluşan çok renkli ve tektonik oluşumlarıyla gülümseyen Göreme vadisi, Kapadokya’nın tarihi kültüründen ödün vermeden sürükleyiciliğiyle en önemli özelliklerinden birini oluşturur.
Göreme
Hem doğal hem de tarihi özellikleriyle ünlü olan Göreme, sıcak renkli tarihsel medeniyetlerin büyük ödülünü temsil eder. Antik kale ve manastırlar, peribacaları ve ünlü Göreme Kiliseleri, gezilecek yerler arasında bulunur.
Derinkuyu ve Kayma Tüneli
Tarihsel ve arkeolojik istihsali Derinkuyu sütunlu mağaraları ve derin kaygan tünelleri, tarihin kalıntılarının saklanması ve sahnelemesine bağlı önemli bir doğal alandır. Sadece kaygan tünellerden öte, sabit ahşap merdivenler, cepheler, galeriler ve üstün doğal heykelleri ile Derinkuyu ile Kapadokya’da büyüleyici bir turistik alan oluşturur.
Uçhisar
Symmachus’un yetenekleriyle oluşturulmuş Kapadokya’nın kalbinde bulunan Uçhisar, tüm dünyada ölçekli bir cazibe kaynağıdır. Uçhisar, tarihsel ve arkeolojik açıdan zengin doğal güzelliğe eşlik eder. Uçhisar’da bulunan taş oyması sanatının parlak örnekleri, bitkisel desenler ile donatılmış birçok mağara vardır.
Pasabag Milli Parkı
Kapadokya’nın Göreme bölgesinde bulunan Pasabag Milli Parkı, dikkat çekici ve ünlü bir güzelliği ile ünlüdür. Bölgede, Jeolojik süreçler üzerinden kaya yüzeyleri oluşturulmuş budist ünlü manastırlara ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda, Pasabag bilinmeyen hatların enfes bir kombinasyonu oluşturmak için büyüleyici doku oluşturmak için bir araya gelmiştir.
Zelve Milli Parkı
Kapadokya bölgesinin uzun bir tarihinden modern güzelliklerine ilham alan Zelve Milli Parkı, muhteşem heykelleri, tarihi alanları ve birbirinden güzel manastırları ile meşhurdur. Kültür turizminde son derece önemli olan ve akılcı ve sürdürülebilir antik yerleri koruyarak turizm gelişimine önemli katkıda bulunan Zelve Milli Parkı birçok tarih medeniyetinin izi olarak görülebilir.
Ihlara Vadisi
Kaya ôlçekleri, sağlam kayalıklar, yeşillik, avcılar, kayıklar ve hayranlık uyandıran sürekli değişen siluetler ile dolu Ihlara Vadisi, gezgine sunduğu huzurlu seyahatte çok yüksek kaliteyi temsil eder. Bu vadide anıtsal bazilikalar, Hristiyan ve Manastırlar ve tarihi köyler, doğal harmanlanmış bir yeşillik alanının üzerinde flütün eder.
Kapadokya’nın Yöresel Mutfağı
Kapadokya’nın yöreye özgü birçok yemek ve tatları kültür turizmi açısından öne çıkaran önemli özellikler.Kültürel etkinliklere eşlik eden yöresel lezzetlerden oluşan geleneksel Kapadokya yemekleri, çeşitli etler, atasözleri, bitki örtüsü, kekler ve meyveler de dahil olmak üzere farklı tariflerin binlerce eklemlenmeinine dayanan gelenekleri ve belleği temsil eder.
En İyi Kapadokya Zamanı
Kapadokya, genellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçileri ile karşılıyor. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan arasındaki kış aylarında tarım ve hayvancılığa bağlı farklı çalışmalar ile beraber geleneksel Kapadokya kültürünü dinleyebilirsiniz.
Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?
Kapadokya’ya ulaşım, farklı seçeneklerle çok kolaydır. Ulaşım, özel otoyol, otobüs, tren veya hava yoluyla başarılır. Göreme, Kapadokya’nın en ünlü noktalarından biri olduğu için, Müze Havzası’na erişmek için Kayseri ya da Nevşehir’e yakın bir tren istasyonundan ya da havaalanından kolayca ulaşılabilir.
Kapadokya’da Ne Yapılır?
Kapadokya, çeşitli noktalarda gezilemeye değer majestelerinden ve kalilere kadar ilginç bir kültürel harikalar diyarı sunar. Genellikle Bölgedeki gezilecek yerler arasında balon sürme, yürüyüş, tarihi alan gezisi mevcuttur. Kayak ve foto safari ile Eylül ve Nisan ayları arasında rota definieren yayla gezisi de yapılabilir.
Ucuz Kapadokya Ulaşımı
Kapadokya’ya ucuz ulaşım, ücretli otoyol ve yeşil akılla hareket eden uygun hava taşımacılığı ile kolaylıkla yapılır. Kültür turizminde Kapadokya bölgesine özel olan farklı taşıma alternatiflerinden yararlanarak, konfor seviyesini direkt arttırabilir ve tasarruf edebilirsiniz.
Uzun Ziyaretler İçin Uygun Otel Seçenekleri
Kapadokya’da, kültür turizmi için çok çeşitli otel seçenekleri vardır. Göreme, Uçhisar, Ürgüp gibi merkezlerde tercih edebileceğiniz otel alternatifleri arasında, donanımlı konaklama imkanları, lüks spa ve kuaför hizmetleri, kapalı havuz, kütüphane ve her üç şehirde de tarihi kayakhane mevcuttur.